Planujesz skompletować załogę i wyposażenie lokalu gastronomicznego? Praktyczny i niezbędny sprzęt dobrej jakości to podstawa w restauracji, barze, kawiarni czy stołówce – m.in. piec, bemary, taboret gazowy czy samowar. Podpowiadamy, jakie wyposażenie jest konieczne – oto nasz TOP 3 urządzeń do stołówki.
Podstawowe wyposażenie stołówki
Stołówka lokal gastronomiczny znacznie inny niż restauracja, ale wymagająca podobnego wyposażenia. Są tu przygotowywane duże ilości jedzenia dla dużych grup konsumentów – na przykład pracowników, pacjentów, dzieci czy gości hotelowych. Może znajdować się między innymi w placówkach oświatowych, szpitalu, zakładzie pracy albo w biurze. By ją uruchomić, niezbędny jest sprawny zespół kucharzy i pomocników, ale także umiejętność dobrej organizacji i solidny sprzęt. Wyposażenie wpływa na szybkość i jakość przyrządzanych dań.
Różne rodzaje urządzeń i akcesoriów
Każda stołówka musi być wyposażona w różne urządzenia – jak kuchnie indukcyjne lub gazowe, piekarnik, taboret gazowy lub inny gastronomiczny, urządzenia chłodnicze oraz meble ze stali nierdzewnej, bemary i samowary. Nie można też pominąć drobnych akcesoriów – jak noże, szatkownica, blender czy obieraczki. Poniżej przykładowe elementy kluczowego wyposażenia stołówki.
Taboret gazowy
W gastronomii niezbędne są między innymi funkcjonalne taborety gastronomiczne, które posłużą jako podstawowe wyposażenie zaplecza kuchennego w stołówkach innych lokalach żywienia zbiorowego. Taboret gastronomiczny służy do podgrzewania, smażenia i gotowania potraw. Do wyboru są rozmaite modele, o różnej wydajności, można znaleźć odpowiedni dla siebie.
Bemary
Bemary gastronomiczne to jedne z podstawowych urządzeń, bez których trudno byłoby sobie wyobrazić działanie stołówki. Ich rolą jest przechowywanie żywności w dużych lokalach gastronomicznych, zakładach czy punktach żywienia, w których przygotowuje się duże ilości jedzenia każdego dnia. Dzięki wydajnym bemarom dania nie tracą temperatury, pozostają świeże i smaczne przez wiele godzin. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej bemary posłużą przez długi czas.
Samowar
Praktyczne urządzenia również służą do utrzymywania temperatury, w tym przypadku wody. Dzięki nim można przygotować herbatę lub inne ciepłe napoje w dowolnym momencie. Są ważnym elementem wyposażenia stołówki, hotelowej restauracji, ale też goszczą na różnych imprezach obsługiwanych przez firmy cateringowe. Samowar wygląda jak kociołek z kranikiem i czajniczkiem, a jego obsługa jest bardzo prosta.